Cihannüma neyi anlatır?
Kitab-ı Cihannüma, Kâtip Çelebi’nin meşhur coğrafya eseridir. Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabıdır. Girit seferi ile haritalara ve coğrafya kitaplarına olan ilgisi artan Kâtip Çelebi, eserinin girişinde coğrafyanın insanlara sağladığı faydalara işaret eder.
Osmanlı’da Cihannüma ne demek?
Cihannüma, Farsçada “dünyayı gören” anlamına gelir; Osmanlı konut mimarisinde ise genellikle en üst katta, manzaraya bakan, cephesi camla çevrili odalar için kullanılır.
Cihannüma ne demek edebiyatta?
Cihannüma, Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde, her tarafı camla kaplı bir odadır.
Cihannüma kime ait?
Cihannüma, Katip Çelebi’nin 1648 yılında yazmaya başladığı mensur bir eserdir. Bu eserin, Türk coğrafya tarihinde klasik dönemden modern döneme geçişi simgelediği düşünülmektedir.
Cihannüma konusu nedir?
Eser, ilgili ülkelerin halklarının coğrafi konumu, mali durumu, idari bölünmesi, liderlik tarzı, siyasi sistemi, gelenek ve görenekleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Beş kıtaya (Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Avustralya) ek olarak, “Macellanica” adı verilen altıncı bir kıta daha eklenmiştir.
Cihannüma hangi bilim insanına ait?
Coğrafya tarihi açısından son derece önemli bir şahsiyet olan Katip Çelebi ve bu alanda yazdığı Cihannüma adlı eseri, Osmanlı coğrafya tarihinde klasik dönemden modern döneme geçişi başlatmıştır.
Cihannüma hangi dilde?
Güvenilir bir tarihçi tarafından akıcı ve anlaşılır bir Türkçeyle kaleme alınan Cihânnümâ, keyifle okunan bir tarih ve edebiyat kaynağıdır.
Cihannüma hangi dönem?
Yazımına 1648 yılında Katip Çelebi tarafından başlanan, 1654 yılında Çelebi’nin ilaveleriyle yeniden kaleme alınan ve İbrahim Müteferrika’nın ilaveleriyle 1732 yılında Matbaa-ı Amire’de yayımlanan Kitab-ı Cihannüma, 2011 yılından itibaren tefsiri ve formatıyla Siz Yayıncılık tarafından yeniden canlandırılıyor.
Cihannüma kaç cilt?
Cihannüma (Dünyanın Görüntüsü) bir “dünya tarihi” olduğunu iddia etti. Neşrîs Sultan II. Bayezid’e verdiği 6 ciltlik eserin sadece 6. cildi günümüze ulaşmıştır.
Cihannüma nedir bulmaca?
Türk Dil Kurumu’na göre Cihannüma kelimesinin anlamı dünya haritası olarak ifade edilebilir. Cihannüma kelimesinin anlamı her taraftan görülebilen camlı tavan arası olarak da ifade edilebilir.
Cihana ne demek?
Cihan-ârâ (ﺟﻬﺎﻥ ﺁﺭﺍ) birlik. sıfat (Farsça ārā “süslemek” ile) Dünyayı süsleyen: Gönül, Mihr-i-cihân-âr’ı bir zerreye (Fıtnat Hanım) sıkıştırmıştır.
Cihannüma Derneği’ni kim kurdu?
Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Tekin, Cihannüma Derneği il temsilcileri, Danışma Kurulu Başkanları, Genel İdare ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlik komisyonlarında görev alan tüm teşkilat mensuplarımızı bir araya getiren Kocaeli Diriliş Kampı’nın “Teşkilatlanma Toplantısı 2021” programını gerçekleştirdi.
Cihannüma nedir Osmanlı?
Osmanlı döneminde yazılan coğrafya kitaplarında “Cihan” kelimesi “dünya” anlamında kullanılmıştır. “Numâ” kelimesi ise göstermek, göstermek, belirginleştirmek anlamına gelir. Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı ise harita ve dünyadaki şeyleri gösteren kitaptır.
Cihannüma’da ne anlatılır?
Kâtib Çelebi de Cihannümâ’nın iki bölümden oluşan bir eser olduğunu, birinci bölümün sadece denizler, nehirler ve adalardan bahsettiğini, ikinci bölümün ise alfabetik sıraya göre karalar, şehirlerden, Hicri VII. yüzyıldan sonra keşfedilen ülkelerden bahsettiğini belirtmektedir.
Cihannüma adlı eserin müellifi kimdir?
Kâtip ÇelebiCihannüma / Yazar
Cihannüma Derneği’nin amacı nedir?
Bizler, varoluşu, bilgiyi ve değerleri kendi medeniyet ilkeleriyle tanımlayan ilim, irfan ve hikmet okulunun öğrencileri, yeryüzünde adalet için samimi bir şekilde mücadele eden ve bu yolda birlik ve beraberlikten asla vazgeçmeyen kardeşler topluluğuyuz.
Katip Çelebi’nin en önemli eseri nedir?
Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabı olan Cihannümâ, çeşitli bilim alanlarıyla ilgilenen Kâtip Çelebi’nin en önemli eserlerinden biridir.
Cihannüma hangi dilde?
Güvenilir bir tarihçi tarafından akıcı ve anlaşılır bir Türkçeyle kaleme alınan Cihânnümâ, keyifle okunan bir tarih ve edebiyat kaynağıdır.
Cihannüma kaç cilt?
Cihannüma (Dünyanın Görüntüsü) bir “dünya tarihi” olduğunu iddia etti. Neşrîs Sultan II. Bayezid’e verdiği 6 ciltlik eserin sadece 6. cildi günümüze ulaşmıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Naçar Kelime Anlamı Nedir